ROTA VİRÜS AŞISI HAKKINDA

Anne babaların çocukları konusunda hassas olduğu milyonlarca konu sıralayabiliriz… Minik bir fasulyeyken başlayan sorumlulukları ve beraberindeki hassasiyetleri her geçen gün katlanarak artıyor. Zamanın ve teknolojinin gelişmesiyle de eksiden annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı bazı formüller değişime uğruyor ve biz bu formüllerin en güvenilir hallerini araştırmak için de yeterli zamanı bulamıyoruz. Şüphesiz ki hepimizin en çok hassasiyet gösterdiği konuların başında ‘sağlıklı’ bir çocuğa sahip olmak ve bunu koruyabilmek için yapacağımız dest kuvvetlerin ‘güvenli’ olması geliyor. Peki her şeyin alternatifi fazlasıyla mevcutken hangisine güveneceğiz? Buna nasıl karar vereceğiz? İşte ben ve benim gibi sizin için bunları araştıran annelerin tavsiyeleri bir nebze de olsa bu noktada ‘fikir verici’ oluyor. Hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi tavsiye ettiğim, severek kullandığımı söylediğim hiçbir şeyin de olmadığının bir kez daha altını çizerek çocuklarda aşı olma konusundaki fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

Geçtiğimiz günlerde İBS Fuarı’nda GSK Türkiye’nin temsilcileri ve Prof. Dr. Ersin Akpınar ile gerçekleştirdiğimiz bir panelde çocuklar, hatta ve hatta yetişkinler için gerekli olan aşılar ve son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ‘’Rota Virüsü Aşısı’’ üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Zorunlu aşılar haricinde başka hangi aşıları yaptırmalıyız?  

Rota virüsü nedir? Aşısını yaptırmasak ne olur?

Kaç yaşına kadar aşı yaptırmalıyız?

Biz yetişkinler de aşı yaptırabiliyor mu?

Panel boyunca hem orada olan hem de paylaşımlara gelen geri bildirimlerin çoğu bu sorularla ilgiliydi ve eminim ki bu yazıyı okuyan çoğu anne baba da bu soruların cevaplarını merak ediyor. Bende şimdi sizlere elimden geldiğince dinlediğim, ikna olduğum ve okuyup araştırdığım konular çerçevesinde dikkat çekmek istediğim konuları aktaracağım.

Çocuk sahibi olan ya da olmaya hazırlanan herkesin duymuş olacağı bir konudur Rota Virüsü ve aşılanması. Yaptıran, yaptırmayı düşünen, ticari amaçlı ortaya çıkarıldığını düşünen ve kesinlikle karşı çıkan aileler de fazlasıyla mevcut.

Peki neydi bu Rota ve neden bunca zamandır gündemimizdeydi?

Aslında görmezden geldiğimiz bu gerçeği Türkiye İstatistik Kurumu’nun Nisan 2013 verileri ciddi bir şekilde göz önüne seriyor ve şöyle açıklıyor: ‘’Türkiye’de 0-6 yaş arasındaki çocuklarda ishalin, yüzde 27.9 oranla en fazla görülen rahatsızlık türü olduğu belirlendi. İshalin daha uzun süreli ve hastanede tedavi gerektirecek kadar şiddetli geçmesine de, rota virüsünün neden olduğu saptandı. Türkiye’de yılda yaklaşık 500 bin çocuğun rota virüsünün neden olduğu ağır ishalden dolayı hastaneye gittiği, bunlardan 35 bin çocuğun yatarak tedavi görmek zorunda kaldığı, bazen ölüm vakalarının da yaşandığı belirtildi’’

Vücutta oluşan gastroenteritlerin (mide-bağırsak enfeksiyonunun) yol açtığı bu hastalıktan korunmak için kişisel ve toplumsal temizlik kuralları (el yıkamak, anne sütü, oyuncak ve kullanılan eşyaların dezenfeksiyonları) tek başına yeterli değil. Uzmanların görüşüne göre bu ishali önlemenin tek ve en etkili yolu; çoğu aşıdan farklı olarak ağız yoluyla (oral) uygulanan ve enjeksiyon içermeyen ‘’Rota Virüs Aşılanması’’ dır. Üstelik bu aşılanma T.C Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşılanma Takvimi’nde de yer alıyor. Bebeklik döneminde 2. 4. Ve 6. aylarda yapılması da önemli bir nokta olarak dikkat çekiyor. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlana Rota virüsü; ülkemizde bile her yıl 500.000’in üzerinde çocuğun hastalık belirtileri sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurmasına neden oluyor. 5 yaşın altındaki her çocuğun tehdit ettiği yüksek oranda bulaşıcı Rota virüsü; aile içinde, okulda ve akla gelebilecek çoğu yerden kolaylıkla kapılabilir ve yayılabilir… Hatta sürekli dışarıda olan, eve geldiğinde kişisel bakım ve dezenfektasyon işlemlerini gerçekleştirmeyi ihmal eden tüm anne babalar da çocukları için birer tehdit unsuru…

Aşının bireysel bir karar olduğunu, çocuğunu doğal olmayan her şeyden uzak tutmayı düşünen ebeveynlere bu konuyu detaylıca araştırmalarını tavsiye ediyorum. Konuyu aile hekimlerinize danışabilir, konunun uzmanlarından, GSK Türkiye’den de gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz. ‘’Benim çocuğum olmaz’’, ‘’biz çok titiziz’’, ‘’okulumuz çok temiz’’ gibi bahaneler üretmeden önce bir kez daha düşünelim!

Sevgiler,

Melinasmom

#gerceksevgi #gercekseviasiylakorumaktir #cocuksagligi

 

Referanslar:
  1. T.C. Sağlık Bakanlığı.http://www.istanbulhalksagligi.gov.tr/document/asi/su-cicegi-asisi-uygulamasi.pdf. Son Erişim Tarihi: 04.06.2013.
  2. CDC- Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) Recommended Immunization Schedule for Persons Aged 0 Through 18 Years — United States, 2013. http://www.cdc.gov/ mmwr/preview/mmwrhtml/su6201a2.htm. Erişim Tarihi: 04.09.2013.
  3. Rotavirus. http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/ pinkbook/downloads/rota.pdf. Son Erişim Tarihi: 15.04.2013.
  4. Kurugöl Z. Rotavirus Aşısı. J Pediatr Inf 2011; 5 (Suppl 1): 163-7.
  5. Kurugöl Z. Rotavirus aşıları. Türk Ped Arş 2007; 42 Özel Sayı: 36-42.
  6. CDC. Rotavirus Vaccine Information Statements. http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/ rotavirus.pdf. Son Erişim Tarihi: 26.06.2013.
  7. Bakır M ve ark. Türkiye’de Rotavirüs Aşılamasının Klinik ve Ekonomik Etkileri. 55. Türkiye Milli Pediatri Kongresi 2011 Poster 261.
  8. Dennehy PH. Transmission of rotavirus and other enteric pathogens in the home. Pediatr Infect Dis J 2000; 19 (10 Suppl):S103-5.
  9. Is my child at risk? http://www.sps.org.sg/ rotavirus/do-the-test.html. Son Erişim Tarihi: 28.11.2013.
  10. Glass RI, et al. Rotavirus vaccines: targeting the developing world. The Journal of Infectious Diseases. 2005; 192 Suppl 1:S160-6.
  11. Forster J, et al. Hospitalbased surveillance to estimate the burden of rotavirus gastroenteritis among European children aged<5 years. ESPID. Porto, Portugal, 2007. 12. Parashar UD et al. Rotavirus. Emerg Infect Dis 1998; 4(4):561-70.
  12. Tate JE, et al. 2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children under 5 years before the introduction of universal vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. Lancet Infectious Diseases. 2012; 12:136-41.
  13. Fischer TK et al. Rotavirus vaccines and the prevention of hospital-acquired diarrhea in children. Vaccine. 2004; 22 Suppl 1:S49-54.
  14. Linhares AC, et al. Rotavirus vaccines and vaccination in Latin America. Pan American Journal of Public Health 2000; 8(5):305-30.
  15. Matson DO. Rotaviruses. Principles and practice of paediatric infectious diseases. New York: Churchill Livingston, 2003; 1105-8.
  16. Van Damme P, et al. Rotavirus vaccines: considerations for successful implementation in Europe. The Lancet. 2006;6:805-12.